Artikler


 

Artikel/ portræt fra Cittaslows hjemmeside, februar 2015

Små justeringer der rykker

Af Maja Rosendal Avnbøg

Foto: Maja Rosendal Avnbøg

Det første åbenlyse spørgsmål, når jeg sidder overfor klinisk diætist Hanne van der Molen, er ”Hvor er de to andre?”
Virksomheden hedder 3 Diætister. Oprindeligt var de også tre på klinikken. Men eftersom de alle havde fuldtidsarbejde i sundhedsvæsnet, skulle de løbe stærkt for også at yde den bedst mulige service overfor deres private klienter. Det kunne ikke hænge sammen. Undervejs er de to andre derfor bakket ud. Men ifølge Hanne er de stadig gode sparringspartnere.
- Jeg har valgt at skippe mit fuldtidsarbejde og koncentrere mig om 3 Diætister, som vi stadig hedder. Navnet bliver der ikke lavet om på, selvom jeg nu er alene, konstaterer diætisten.
90 % med vægtproblemer Klinikken har til huse ved lystbådehavnen på første sal af en lægeklinik. På væggene hænger plakater af kostpyramider og anbefalede kostråd. Ved døren står den obligatoriske vægt. Og det er ingen hemmelighed, at 90 % af klienterne kommer på grund af vægtproblemer.
Hanne van der Molen fortæller, at hendes klienter til tider kommer og fortæller om endnu en ny kur, der lover gode vægttabsresultater, længe før diætisten selv har hørt om den.
- Ofte er det forvirrede folk, der ikke længere kan gennemskue, hvad der holder. Der findes så mange forskellige kure, men hvilken én er bedst?
På klinikken tager diætisten sig god tid til hver klient. De bruger op mod 1½ time på sammen at skræddersyr et forløb, der skal hjælpe klienten mod en sundere kurs. Det er vigtigt for diætister, at kostvejledningen skal være på klientens præmisser og resultere i en oplevelse af succes. Målet er at finde frem til den bedste løsning. Dét sker ved individuel rådgivning, da ikke to mennesker som bekendt er ens

Kvalitet frem for kvantitet Når mødet er ved at være slut, hører hun ofte klientens kommentarer om, at den nye plan minder meget om den livsstil, klienten havde inden mødet.
- Det er de små justeringer, der rykker, forsikrer Hanne van der Molen. Derfor bruger hun også tid på at lægge opskrifter og farverige billeder af mad på Facebook.
- Keep it simple – i hvert fald på travle dage, opfordrer hun. Diætistens egne tanker omkring kost og livsstil passer godt på værdierne bag Cittaslow. At være opmærksom på sundheden ved at spise sundere – gerne lokale råvarer. Hun går meget op i bæredygtighed og dyrevelfærd. Det giver fødevarerne et betydeligt løft.
Konceptet med kvalitet frem for kvantitet går fuldstændig i spænd med det, hun vejleder sine klienter i. - ”Ta’ en bid af det gode liv” kunne være mit logo, griner Hanne van der Molen.

 


 

 

Artikel fra UgeAvisen Svendborg mandag d. 2. april 2012.

 ugeavisen 2012

 


 

Artikel fra UgeAvisen Svendborg onsdag den 4. november 2009.

PFA sikrer adgang til diætister!

Op til 12 besøg hos en diætist på et år betalt af Helbredssikringen. Det tilbyder pensions-selskabet PFA de kunder, som har en helbredsforsikring hos selskabet og et BMI på over 30. Dermed giver PFA deres kunder en mulighed, som danskerne i dag ikke har via den offentlige sygesikring.

Livremmen strammer desværre lige nu i mange familier. Både økonomisk og også rent fysisk. Derfor er Foreningen af Diætister (FaKD) også glade for, at pensionsselskabet PFA gennem selskabets sundhedsforsikring tilbyder kunderne op til 12 besøg på et år hos en diætist, betalt af Helbredssikringen.

”Vi så selvfølgelig helst, at den offentlige sygesikring gav alle danskere mulighed for at gå gratis til en diætist, men når det lige nu ikke er tilfældet, hilser vi PFAs tilbud til kunderne mere end velkommen,” siger diætist Hanne van der Molen, Svendborg.

”Når man ser på sundhedsfremmende tiltag, så skal man se på både de fysiske, psykiske og sociale elementer. I denne sammenhæng er det meget vigtigt at sætte fokus på det forebyggende arbejde. Derfor ligger det i naturlig forlængelse af vores sundhedstilbud, at vi nu tilbyder rådgivning hos en diætist,” siger Anette Damgaard, direktør for PFA Sundhed.

Diætisterne kan allerede konstatere, at ordningen er en succes.

”Folk er meget glade for at få tilbuddet om diætistbesøg, hvor vi hjælper den enkelte til at gøre noget ved sin sundhed. De fleste er overraskede over, hvor få, men effektive ændringer, der skal til for at få og fastholde et varigt vægttab,” siger Hanne van der Molen.

Mere end hver anden dansker vejer for meget, viser de nyeste undersøgelser, og mindst 15 pct. af alle voksne har et BMI, der ligger over 30, og er dermed det, man kalder svært overvægtige. Det er denne gruppe PFA tilbyder at gå til en diætist via Helbredssikringen. Ordningen kræver en lægehenvisning og omfatter op til 12 diætistbesøg på et år.

BMI er en forkortelse for Body Mass Index eller kropsmasseindeks.

Udregningen af BMI foretages ved at dividere vægt i kg med højde gange højde i meter.

F. eks. 87 kg/1,85 m x 1,85 m giver et BMI på: 25,6.

 

For yderligere information: kontakt diætist Hanne van der Molen på tlf. 5130 2553

 


Artikel fra UgeAvisen Svendborg onsdag den 23. januar 2008.

Diætister med fokus på individuelle behov

Af Karl Edvard Hansen

Foto: Kurt Hardi

SVENDBORG: De to autoriserede kliniske diætister Hanne van der Molen og Jette Drost har klinik hos lægerne på Willemoesvej 31. Klinikken, med speciale i individuel kostvejledning, er veletableret og fungerer nu på 5.år.

-Optimal ernæring er en af hjørnestenene i menneskelig trivsel og god livskvalitet, og vi mennesker kan komme i en situation, hvor vi har fået en såkaldt "velfærdssygdom", der kræver behandling. F.eks. kan ens livsstil bevirke, at der er kommet lidt for mange kilo på "sidebenene". Og i kølvandet følger der måske også forhøjet blodtryk og diabetes 2, eller man får konstateret forhøjet kolesterol i blodet af lægen ved det årlige sundhedstjek, siger Hanne van der Molen.

- Her kan vi hjælpe med at lave en individuel kostplan, som dels tilgodeser den enkeltes aktuelle problem og ernæringsmæssige behov og dels den enkeltes individuelle ønsker til kosten og livsstilen.

Det individuelle tilsnit er specielt vigtigt i forbindelse med opnåelse af varigt vægttab, fordi standardprogrammer og egentlige slankekure ikke er realistiske i længden.

Der kan også være brug for hjælp fra en diætist til den daglige mad, hvis man lider af flere konkurrerende sygdomme, som f.eks. cancer og diabetes og er usikker på, hvordan og i hvilken rækkefølge sygdommene skal prioriteres og tilgodeses, supplerer Jette Drost.

Samstemmigt forklarer de, at forebyggelse og sundheds-fremme er en anden af diætisternes kernekompetencer. F.eks. er det en god ide at opsøge en klinisk diætist, hvis man er sundhedsorienteret og bevidst om den helbredsmæssige betydning af sund livsstil, men forvirret over de mange og ofte modsatrettede kostråd. Her  vil diætisten hjælpe med at sortere i budskaberne og sætte fokus på det væsentlige i forhold til ens problem-/ønske samt skræddersy en kostplan til den enkelte.

De to diætister har mange års erfaring med kostvejledning fra ansættelse på fynske sygehuse. Klienterne er både voksne og børn. Der behøves ingen henvisning fra egen læge for at opsøge diætisterne, men en henvisning udløser tilskud til behandlingen fra Sygeforsikringen Danmark, hvis man er medlem.